Bocuse_dOr

Bocuse d’Or

Bocuse d’Or kallas ofta VM för kockar och är världens mest prestigefyllda matlagningstävling. Tävlingen startade 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse som en del av den gigantiska matmässa som hålls i Lyon vartannat år. Intresset för tävlingen ökar år från år, och under själva tävlingsdagarna i Lyon är hundratals journalister från hela världen på plats för att bevaka evenemanget. En framskjuten placering, allra helst en vinst, kan förändra en kocks liv för alltid.

Bocuse d’Or var ingalunda först att arrangera kocktävlingar. Det nya 1987 var att kockarna tävlade framför publik och de lagade sina rätter under kraftig tidspress

Tävlingen har utvecklats till att omfatta hela världen och därmed blivit så stor att varje land som vill ha en möjlighet att delta först måste ha nationelluttagning. Den nationella vinnaren måste sedan ta sig vidare till en deltävlingar. Deltävlingarna hålls en sådan i Latinamerika, en i Asien och en i Europa, Kock-EM och därifrån till Bocuse d´Or, Kock-VM.

Sverige har genom åren haft stora framgångar i Bocuse d’Or. En vinst (Mathias Dahlgren 1997), fyra andraplaceringar och en tredje plats har gått till svenska kockar. Frankrike, som alltid tävlar på hemmaplan, har vunnit sex guld. Dansken Rasmus Kofoed blev först att vinna flera medaljer när han tog silver 2007 (brons 2005). 2011 tog han hem guldet. Tommy Myllymäki är första svensk att vinna två medaljer, silver 2011 och brons 2015. Första kvinna överst på prispallen var Léa Linster från Luxembourg som vann 1989, alltså redan andra tävlingsåret.

Den europeiska uttagningen till Bocuse d’Or i Lyon går på våren året före VM. Uttagningarna till Bocuse d’Or 2013 gick i Bryssel i mars 2012 där vår svenske deltagare Adam Dahlberg kom tvåa. Bocuse d´Or Europe 2014 gick i maj i Stockholm, Tommy Myllymäki vann och därmed var favorit tippad till Bocuse d´Or 2015. Bocuse d´Or Europe 2016 går i Budapest, 9 – 11 maj.