Sebastian Gibrand är Sveriges kandidat i Bocuse d’Or 2020/2021

Tidigare i år tog Sebastian Gibrand hem en silvermedalj för Sverige i Bocuse d'Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Nu har han guldmedaljen i sikte, efter att ha vunnit den nationella uttagningen Bocuse d'Or Sverige där han ställdes mot Lindor Wink.

Kandidaterna i Bocuse d'Or Sverige lagade varsin lammrätt med svenskt höstlamm från Mörkö Lamm enligt de traditionella tävlingsreglerna i Bocuse d'Or. En rätt bestående av huvudråvara, 3 stycken garnityr och 1 st sås.

Till huvudråvaran presenterade kandidaterna tre olika garnityr:
1. Svampgarnityr
2. Potatisgarnityr
3. Valfritt grön

Bocuse Sweden 2019

Silver till Sverige världsfinalen i Bocuse d'Or

Världsfinalen i Bocuse d'Or avgjordes i Lyon den 29 – 30 januari 2019. 24 nationer slogs om de åtråvärda pallplatserna. Det blev återigen nordiskt i topp då Sverige tog silvret med en minimal marginal till segrande Danmark. Bronset gick till Norge. Det svenska teamet bestod av Sebastian Gibrand, coach Tommy Myllymäki, assistent/commis Gustav Leonhardt och Henrik Norström, President.

Sebastian Gibrand och hans team kvalade in till världsfinalen i Bocuse d'Or i Lyon med en silvermedalj från Bocuse d'Or Europe i Turin förra året. Trots skyhöga förväntningar lyckades de ta hem den prestigefyllda medaljen.

Sebastian Gibrand har en övertygelse i sin matlagning att de godaste smakerna kommer fram när han vågar vara innovativ i sina val och litar på sin intuition. Han sticker också ut i sina presentationer där inspirationen ofta kommer från arkitektur och design.

Inför världsfinalen i Lyon valde Sverige att hylla Nobelpriset och pristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och banbrytande arbete. Och med dem i sin åtanke förberedde Sebastian sitt livs måltid.

Tävlingsrätterna i VM 2019

Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.

De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Rätterna och teamen bedöms på smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner.

SVENSKA KANDIDATER & RESULTAT

Bocuse d'Or 1987-2019

Sebastian Gibrand

SEBASTIAN GIBRAND

2ND & 2ND PLACE 2018 & 2019
Alexander Sjögren

Alexander Sjögren

7TH PLACE 2017
Tommy Myllymäki

Tommy Myllymäki

2ND & 3RD PLACE 2011 & 2015
BOCUSE D’ARGENT
Adam Dahlberg

Adam Dahlberg

6TH PLACE 2013
Jonas Lundgren

Jonas Lundgren

2ND PLACE 2009
BOCUSE D’ARGENT
Markus Aujalay

Markus Aujalay

5TH PLACE 2007
Jonas Dahlbom

Jonas Dahlbom

4TH PLACE 2005
Paul Svensson

Paul Svensson

5TH PLACE 2003
Henrik Norström

Henrik Norström

2ND PLACE 2001
BOCUSE D’ARGENT
Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren

BOCUSE D’OR 1ST PLACE
Melker Andersson

Melker Andersson

2ND PLACE 1995
BOCUSE D’ARGENT
Fredrik Eriksson

Fredrik Eriksson

7TH PLACE 1993
Crister Svantesson

Crister Svantesson

5TH & 12TH PLACE 1989 & 1991
Christer Lingström

Christer Lingström

DNQ 1987
Till toppen