Stockholm, 14 april 2020

Bocuse d’Or Europe 2020 kommer att avgöras i Tallinn den 15-16 oktober. Den europeiska uttagningen, som var planerad till maj, flyttas fram på grund av den rådande situationen kring resor och större samlingar med anledning av Covid-19. Beskedet kom från Bocuse d’Or-organisationen i Lyon där den stora världsfinalen ska gå av stapeln i januari 2021.
För det svenska teamet, som redan varit i gång i flera månader med upplagning och provsmakning, innebär beskedet att nya planer ska sättas för att kunna optimera den svenska prestationen i Tallinn i höst.

Under april månad tar teamet paus och startar upp träningen igen i maj. I mitten av juni meddelas råvara nummer två, den som ska presenteras på tallriken. Sommaren kommer innebära hårdträning för Sebastian Gibrand och Team Sweden.

Gastronomi Sverige Commis Award 2020 - vinnare Thilda Mårtensson

Den 28 maj korades Thilda Mårtensson från Stockholm som vinnare vid världspremiären av Gastronomi Sverige Commis Award, nya kocktävlingen som riktar sig till unga kvinnliga kockar. Syftet med tävlingen är att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. På andra plats kom Evelina Änggren från Halmstad och på tredje plats Emma Westerberg från Stockholm.

På tre timmar tillagade sex kandidater en varmrätt på Mälargös samt vit sparris från Gotland. Juryn, bestående av bland andra Malin Söderström, Ulrika Brydling och Sebastian Gibrand, bedömde rätterna efter smak och textur samt de tävlandes metod och genomförande.

Thilda Mårtensson vann med juryns motivering:
Med stor respekt för våra fina svenska råvaror har vinnaren med sitt fokus och fart skapat en fantastisk rätt med goda smakkombinationer som sticker ut.

Deltagare i Gastronomi Sverige Commis Award är sistaårselever på kockgymnasier runt om i Sverige. Tanken är att tävlingen ska vara årligt återkommande med möjlighet för de tävlande att söka sig vidare som commis i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Commis är benämningen på den assisterande lärlingskocken i ett proffskök. I Bocuse d’Or ingår alltid en commis i tävlingsteamet och hittills har ingen svensk kvinna deltagit i Bocuse d’Or.

Svenska drömteamet samlat för Bocuse d’Or 2020/2021

Sebastian Gibrand är Sveriges representant för andra gången i rad och satsar nu all sin tid, erfarenhet, kraft och viljestyrka för att få stå högst upp på pallen i Bocuse d’Or. Med sig har han svenska teamets coach, tillika kompisen och veteranen i sammanhanget, Jonas Dahlbom. Henrik Norström är Sveriges president i den svenska satsningen och som commis/assistent står 19-årige Jakob Persson.

Enligt plan ska det svenska teamet tävla i den europeiska kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe (15-16 oktober) som ska ta dem vidare till den stora världsfinalen Bocuse d’Or i Lyon i januari 2021.

Sedan silvermedaljen i världsfinalen 2019 har Sebastian Gibrand hunnit vinna Kockarnas Kamp och genomfört det hedersfulla uppdraget som ansvarig kock för Nobelbanketten i Stockholms Stadshus. Men det stora målet sedan flera år tillbaka är att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Nu har han tagit sig an uppgiften för andra gången med endast guld i sikte. Ett guld som vunnits en gång tidigare av en svensk, det var 1997 med Mathias Dahlgren.

De europeiska uttagningarna

Just nu är Sebastian Gibrand och hela svenska teamet igång med att sätta menyerna för tävlingarna i Tallinn. På 5 timmar och 35 minuter ska de tävlanden tillaga två rätter som ska presenteras för juryn på fat respektive tallrik till 14 personer vardera. Rätterna tillagas efter givna råvaror och regler för antal tillbehör, såser, etc. Hittills har teamet fått råvarorna som gäller för fatpresentationen. Vilka råvaror som gäller för tallrikspresentationen presenteras så fort beslut om eventuella nya datum för tävlingen fastställs.

Råvaror fatpresentationen – estnisk vaktel, vaktelägg, hjärta och lever
De tävlande tilldelas sju vaktlar som ska prepareras tillsammans med hjärta och lever samt vaktelägg. Vaktlarna måste användas i sin helhet och serveras utan ben. Utöver huvudråvarorna ska faträtten bestå två såser, buljong eller sky. Rätten ska även serveras med tre garnityr varav ett måste vara vaktelägg.

Sebastian Gibrand är Sveriges kandidat i Bocuse d’Or 2020/2021

Tidigare i år tog Sebastian Gibrand hem en silvermedalj för Sverige i Bocuse d'Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Nu har han guldmedaljen i sikte, efter att ha vunnit den nationella uttagningen Bocuse d'Or Sverige där han ställdes mot Lindor Wink.

Kandidaterna i Bocuse d'Or Sverige lagade varsin lammrätt med svenskt höstlamm från Mörkö Lamm enligt de traditionella tävlingsreglerna i Bocuse d'Or. En rätt bestående av huvudråvara, 3 stycken garnityr och 1 st sås.

Till huvudråvaran presenterade kandidaterna tre olika garnityr:
1. Svampgarnityr
2. Potatisgarnityr
3. Valfritt grön

Bocuse Sweden 2019

Silver till Sverige i världsfinalen i Bocuse d'Or

Världsfinalen i Bocuse d'Or avgjordes i Lyon den 29 – 30 januari 2019. 24 nationer slogs om de åtråvärda pallplatserna. Det blev återigen nordiskt i topp då Sverige tog silvret med en minimal marginal till segrande Danmark. Bronset gick till Norge. Det svenska teamet bestod av Sebastian Gibrand, coach Tommy Myllymäki, assistent/commis Gustav Leonhardt och Henrik Norström, President.

Sebastian Gibrand och hans team kvalade in till världsfinalen i Bocuse d'Or i Lyon med en silvermedalj från Bocuse d'Or Europe i Turin förra året. Trots skyhöga förväntningar lyckades de ta hem den prestigefyllda medaljen.

Sebastian Gibrand har en övertygelse i sin matlagning att de godaste smakerna kommer fram när han vågar vara innovativ i sina val och litar på sin intuition. Han sticker också ut i sina presentationer där inspirationen ofta kommer från arkitektur och design.

Inför världsfinalen i Lyon valde Sverige att hylla Nobelpriset och pristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och banbrytande arbete. Och med dem i sin åtanke förberedde Sebastian sitt livs måltid.

Tävlingsrätterna i VM 2019

Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.

De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Rätterna och teamen bedöms på smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner.

SVENSKA KANDIDATER & RESULTAT

Bocuse d'Or 1987-2019

Sebastian Gibrand

SEBASTIAN GIBRAND

2ND & 2ND PLACE 2018 & 2019
Alexander Sjögren

Alexander Sjögren

7TH PLACE 2017
Tommy Myllymäki

Tommy Myllymäki

2ND & 3RD PLACE 2011 & 2015
BOCUSE D’ARGENT
Adam Dahlberg

Adam Dahlberg

6TH PLACE 2013
Jonas Lundgren

Jonas Lundgren

2ND PLACE 2009
BOCUSE D’ARGENT
Markus Aujalay

Markus Aujalay

5TH PLACE 2007
Jonas Dahlbom

Jonas Dahlbom

4TH PLACE 2005
Paul Svensson

Paul Svensson

5TH PLACE 2003
Henrik Norström

Henrik Norström

2ND PLACE 2001
BOCUSE D’ARGENT
Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren

BOCUSE D’OR 1ST PLACE
Melker Andersson

Melker Andersson

2ND PLACE 1995
BOCUSE D’ARGENT
Fredrik Eriksson

Fredrik Eriksson

7TH PLACE 1993
Crister Svantesson

Crister Svantesson

5TH & 12TH PLACE 1989 & 1991
Christer Lingström

Christer Lingström

DNQ 1987
Till toppen