Jimmi Eriksson vinnare i Bocuse d’Or Sverige

Stockholm, torsdag 28 oktober
– Under torsdagseftermiddagen korades Sveriges nya kandidat i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or. Jimmi Eriksson tog hem segern efter en tajt final i tävlingsköket på Restaurangakademin i Stockholm. Tävlingsrätterna bedömdes av den namnkunniga juryn bestående av bland andra Tommy Myllymäki, Jonas Dahlbom och Henrik Norström. För Jimmi Eriksson innebär vinsten att han blir Sveriges kandidat i Bocuse d’Or 2022 och 2023.

Vem blir Sveriges nästa kandidat i Bocuse d'Or 2022-2023?

Den 28 oktober kl 16.30 på Restaurangakademien i Stockholm vet vi vem som tar hem titeln som Sveriges kandidat i Bocuse d'Or 2022-2023.

Kandidater är Christian Siberg och Jimmi Eriksson.
Christian Siberg har vid sin sida commis Oliver Wallerius och coach Jon Hollström.
Jimmi Erikssons team består av commis Thilda Mårtensson och coach Martin Brag.

Kandidaterna ska presentera två rätter var. Den första är vegetarisk och har svamp och potatis som huvudråvaror, de ska vara tydligt framträdande i smak och presentation.

Rätten ska lagas till 8 personer.

Den andra tävlingsrätten är en kötträtt där huvudråvaran är en kvarts rapsgris från Scan. Tre stycken garnityr, varav ett ska vara veganskt, och en sås ska serveras till.

Rätten ska presenteras på fat till 8 personer.

Juryn sätter poäng på Smak, Presentation, Teknik och Organisation

Juryn består av:
Jonas Dahlbom, juryns ordförande
Tommy Myllymäki
Desirée Jaks
Henrik Norström
Florencia Abella
Markus Aujalay
Sebastian Gibrand

Satsningen på Bocuse d’Or fortsätter efter VM

Efter några skälvande dagar i september kommer vi att veta om Sverige och Sebastian Gibrand tar hem guldet i världens mest prestigefyllda kock-tävling, Bocuse d’Or. Nu är också framtida satsningar säkrade då Restaurangakademien AB från hösten tar över driften av satsningen från Gastronomi Sverige AB – tillsammans med tidigare Bocuse d’Or-tävlanden där Jonas Dahlbom och Tommy Myllymäki är två före detta tävlanden som nu tar en mer framträdande roll i satsningen. Årets svenska uttagning inför kommande satsning 2022/23 sker den 28 oktober på Restaurangakademien, och det blir spännande att se hur tävlingen utvecklar sig efter pandemin.

”Det känns skönt att bli en del av något större, och därmed säkerställa en verklig hemvist, även fysiskt, för kandidaten som kommer att tävla framöver. Sverige är ett litet land med en restaurangbransch i ett utsatt läge efter pandemin, och vi behöver samverka och samla krafter för att bygga svensk gastronomi nu och framåt” säger Fredrik Eriksson, en av flera nuvarande ägare i Gastronomi Sverige AB.

För Restaurangakademien känns detta som ett naturligt steg” säger VD Jesper Johansson. ”Vårt syfte är att hjälpa den svenska restaurangnäringen att ständigt utvecklas inom gastronomi. Att i det jobbet naturligt få inspiration från - och närhet till - världens bästa professionella matlagare känns fantastiskt”

Fler detaljer om kommande satsningar kommer efter sommaren – för frågor, kontakta:

Per Nordlind styrelseordförande i GSAB per.nordlind@gastronomisverige.se
Sanna Aspberg projekledare i GSAB sanna.aspberg@gastronomisverige.se
Jesper Johansson, VD Restaurangakademien jesper.johansson@restaurangakademien.se

Till toppen